2012. ÉVI ESSENT ISU GYORSKORCSOLYA EURÓPA-BAJNOKSÁGGyorskorcsolya régen és most | 2011.06.23.
Áttekintés a magyar gyorskorcsolya sportról


A gyorskorcsolyázás első női bajnoka Földváry Boér Mária volt 1952-ben, akit összesen hét bajnoki aranyával Róka Ilona követett. Majd Ihászné Magyar Kornélia évei következtek. Dénes Zsuzsa és Nagy Judit bajnoki versengése hozta a következő fellendülést a női gyorskorcsolyázásban. 1978-tól pedig Kovácsné P. Nagy Zsuzsa öt "összetett" és két "sprint" bajnoki győzelme volt az időszak kiemelkedő teljesítménye. Majd őt követték Hunyady Emese és Szikora Szilvia, akikről már említést tettünk. És most ismét egy olyan helyzet előtt áll a magyar gyorskorcsolyázósport, amikor a nemzetközi előrelépés lehetőségét egy női versenyzőtől várhatjuk: Egyed Krisztinától. Egyed Krisztina szintén nagyon fiatalon kezdte a versenyzést és Hunyady Emeséhez hasonlóan fiatal kora ellenére több bajnoki arannyal dicsekedhet. Egyed Krisztina személyében, aki 16 évesen a legfiatalabb résztvevője volt a 1992-es Alberville-i téli olimpiának, két év múlva Hamarban ismét rajthoz állhatott a téli olimpián.

Gyorskorcsolyázásában a nyolcvanas évek második felétől Temesi Imrét Bíró Ferdinánd követte a többszörös bajnokok sorában, aki tízezer méteres csúcsjavításával is emlékezetessé tette a magyar bajnokságok történetét. Bíró Ferdinánd összesen öt "összetett" és egy "sprint" bajnoki címet nyert el pályafutása alatt. Ebben az időszakban Újvári Ottó három "sprint" bajnoki címet szerzett és elsősorban az 1000 méteres csúcsjavításaival emelkedett ki. Sajnosa nyolcvanas évek legvégére a versenyzők a városligeti jégpályáról szinte teljesen eltűntek. Így is kiemelkedő teljesítménynek számít Dolp István 1989-től kezdődő bajnoki szereplése, aki eddig hat "összetett" és két "sprint" bajnokságot nyert, és jelenleg is ő a legeredményesebb férfi gyorskorcsolyázónk. Dolp több ízben javított országos csúcsot, szinte majdnem minden távon és elsősorban az 5000 méteres távon elért rekordja közelít a nemzetközi mércéhez. A "sprint" gyorskorcsolyázásban ugyan erre az időszakra Madarász Csaba nevét kell említenünk, aki szintén négy "sprint" bajnoki aranyával, valamint a 39 másodperc alatt 500-as csúcsával szerzett kiemelkedő érdemeket.

A nagypályás gyorskorcsolyázás történetéhez tartozik, hogy 1994. december 2-án a Városligetben ünnepelték meg a magyar korcsolyázósport 125 éves fennállását, 2001. február 9-11. között pedig első ízben rendezték meg Budapesten az összetett világbajnokságot, ami a sportág korcsolyázó történetében rendkívül nagy sikernek számít.

Vissza >>>