2012. ÉVI ESSENT ISU GYORSKORCSOLYA EURÓPA-BAJNOKSÁGPajor Kornél az ESSC'2012-n | 2011.12.06.
Világbajnokunk is tiszteletét teszi az Európa-bajnokságon


A magyar gyorskorcsolyázás történetének első − és máig egyetlen világbajnoka − a 88 éves Pajor Kornél Svédországban él, ahol aktívan dolgozik és sportol. Építészmérnökként épp egy villát tervez, de kedvenc sportját sem hanyagolja el. Hetente egyszer korcsolyát húz, és a stockholmi műjégen tartja karban testét.

MOKSZ: Nem akármilyen korcsolyával sportol!
PK: Nem bizony! Két világcsúcs és egy világbajnoki arany van ezekben a pengékben. Még 1948-ban kaptam a norvég szövetségtől, nagyon közel állnak a szívemhez, semmi pénzért nem válnék meg tőlük.

MOKSZ: Reméljük a hazai közönség is megcsodálhatja ezeket az „élő” ereklyéket.
PK: Természetesen! Örömmel elfogadtam a magyar szövetség meghívását a januári Európa-bajnokságra, ahol a sajtótájékoztatón jégre lépek ezeken a pengéken és kipróbálom a felújított pályát.

MOKSZ: Mit szól a Városligeti Műjégpálya felújításához?
PK: Jártam az építkezésen, így építész szemmel is volt lehetőségem szemügyre venni a munkálatokat. Csak pozitívan tudok nyilatkozni a felújításról. Az pedig külön öröm számomra, hogy az eredeti tervek alapján állítják helyre ezt a csodálatos létesítményt, amely - többek között - az én pályafutásomnak is a bölcsője. Így az kontinens viadalra kicsit nosztalgiázni is megyek, és tetszik az is, hogy nyitott pályán rendezik az eseményt. Muszáj ápolni ennek a gyönyörű sportnak a hagyományait. És persze szorítok Tóth Ágotának. Hallottam, hogy ő az egyetlen magyar résztvevő, örülök a sikerének.

Pajor Kornél 1949-ben 5000 és 10 000 méteren is világcsúcstartó volt. Ebben az évben a davosi Európa-bajnokságon bronzérmet, az oslói világbajnokságon aranyérmet nyert, ekkor kapta az említett korcsolyákat Norvégiában. Az aktív sportolástól 1960-ban vonult vissza, Svédországban él energikus, aktív életet magyar feleségével. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség vár minden érdeklődőt a januári Európa-bajnokságra, ahol Pajor Kornéllal is találkozhat a közönség és bárki megcsodálhatja a máig is használatos 1948-as híres korcsolyákat.

Vissza >>>